sobota 11. februára 2012

Tepelné čerpadlo – jeho cena a výber pre systémy vykurovania, ventilácie a klimatizácie

Snaha, čo najviac znížiť náklady na vykurovací systém, je úplne pochopiteľná.

Výber modelu tepelného čerpadla pre kúrenie / klimatizáciu sa robí v etape spracovania projektovej dokumentácie vychádzajúc z individuálnych osobitostí objektu, režimov činnosti vykurovacej sústavy a s ohľadom na možnú maximálnu efektívnosť systému.

Nakoľko je tepelné čerpadlo a jeho nákup dlhodobá a finančne náročnú investícia je vhodné orientovať voľbu na renomované firmy ako napr.:

Waterkotte (Nemecko), IVT (Švédsko), EURONOM (Švédsko).

Ich niekoľko desaťročná výrobná tradícia dáva záruku, že ich tepelné čerpadlá sa od iných výrobcov odlišujú najvyššou spoľahlivosťou, vysokou energetickou účinnosťou, jednoduchou obsluhou a použitím, s dokonalou automatikou, nízkou  úrovňou hluku a vibrácií a moderným dizajnom.

Ak ešte nie ste presvedčení, že potrebujete tepelné čerpadlo, potom venujte Vašu pozornosť výhodám jeho použitia:

  • Mechanizmus funguje na obnoviteľných zdrojoch energie a vykuruje dom zadarmo využívavajúc teplo, ktoré poskytuje zem, vzduch a voda;
  • Pri nízkych nákladoch údržby je jeho výkon dosť vysoký bez ohľadu na rozmery a objem objektu;
  • Teplo, ktoré vyrobí tepelné čerpadlo môže byť využité v každom systéme, vrátane ventilácie a ohrevu teplej vody;
  • Nie je potrebné žiadne ďalšie doplnkové vybavenie / zariadenie na  klimatizáciu vzduchu v miestnosti. Klimatizačný systém získavate ako bonus k systému kúrenia. To znamená, že ušetríte dvojnásobne a neplatíte ani za vykurovanie a ani klimatizáciu;
  • Na tepelné čerpadlo sa môžete absolútne spoľahnúť aj v takých požiadavkách ako je požiarna bezpečnosť a preto je vhodný aj pre skladoch, v ktorých sa nachádzajú horľavé a výbušné látky.
Z uvedeného je zrejmé, že tepelné čerpadlo má rýchlu návratnosť investície, ktorá bola doň vložená. Jeho nákup a použitie nebude pre rodinný rozpočet niečo mimoriadne náročné, čo by obmedzovalo iné plány majiteľa domu. Cena tepelného čerpadla sa nebude zdať príliš vysoká, pri uvedomení si, že pôjde o jednorazovú investíciu finančných prostriedkov - pri nákupe zariadenia a jeho inštalácii. Od tohto momentu potom už bude systém iba slúžiť majiteľovi domu a zarábať. V prípade iných zariadení na vykurovanie, obstarávacie náklady, t.j. cena kotla a samotná inštalácia môžu byť lacnejšie, ale obrovské mesačné platby za kúrenie s ich použitím Vám určite nespôsobia radosť.

Takže, sú iba dve alternatívy voľby:

A. lacné, ale menej účinné kúrenie

B. tepelné čerpadlo, ktorého má síce vyššiu cenu, ale jej návratnosť je v priebehu krátkej doby.

Platí stará, ale osvedčená zásada: „Lakomí ľudia platia dvakrát“. Je lepšie sa rozhodnúť pre  osvedčenú nemeckú a švédsku kvalitu tepelných čerpadiel.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára