sobota 11. februára 2012

Tepelné čerpadlo v porovnaní s inými systémami kúrenia

Efektívny ohrev vody, ktorá sa používa ako tepelné médium v systéme kúrenia vodou a zásobovania teplou úžitkovou vodou je stále aktuálnou otázkou pri návrhu vykurovacej sústavy a využívaného tepelného zdroja.

Veľký počet rozumne uvažujúcich ľudí sa s nástupom chladného počasia a zimy začína omnoho viac zaoberať otázkou voľby vykurovacieho systému. Ponuka trhu v tejto oblasti ako sú: kotly, radiátory, čerpadlá a pod. dáva námet na uvažovanie nad tým, aké kritériá sú najpodstatnejšie a pre ktorú voľbu sa rozhodnúť.

Každý z využívaných zdrojov tepelnej energie: ropa, uhlie, plyn, drevo a elektrina, má svoje prednosti.
Veľmi rozšírené kúrenie plynovými kotlami sa stáva z viacerých dôvodov (neustály dramatický rast ceny, problémy v dodávkach v zimnom období 2008-2009, pokles tlaku, vysoké riziko výbuchu, resp. požiaru,) menej zaujímavou formou než ktorékoľvek iné tepelné médium.

Kotly na tuhé palivá sú výhodné predovšetkým z pohľadu relatívne nízkej ceny a schopnosť pracovať bez elektrickej energie. Nevýhody - nutnosť nepretržitého monitorovanie spaľovanie, nemožnosť plnej automatizácie kotolne, potrebné denné čistenie kotla.

Elektrické kotly – kúrenie prostredníctvom nich predstavuje ekologicky čistú alternatívu, Argument proti  ich použitiu je hlavne ekonomický, nakoľko aj ceny elektrickej energie zaznamenávajú výrazný nárast.

Naftové kotly - nafta je zďaleka najviac overeným a všestranným palivom, ktoré nevyžaduje  spoločné rozvody ako sú plynové potrubie, trafostanice a elektrické siete. Cena kotla spolu s prevádzkovými nákladmi sú z pohľadu súčasnosti a budúcnosti veľmi vysoké, čím aj  málo perspektívne.

Ak sa vezmú do úvahy všetky kritériá ako sú: nízke obstarávacie náklady, spoľahlivé a nenáročné ovládanie, takmer dokonalá čistota, veľký teplotný komfort a relatívne nízke prevádzkové náklady, vychádza záver, že vykurovací systém pomocou tepelného čerpadla je správne rozhodnutie. Efektívnou náhradou plynových kotlov, kotlov na tuhé / tekuté palivo alebo kúrenia elektrickým prúdom bude nepochybne vykurovací systém na báze tepelného čerpadla.

Tepelné čerpadlo a jeho prednosti:
  • Už v súčasnosti sú tepelné čerpadlá efektívnejšie ako naftové kotly alebo elektrické kúrenie. Dá sa očakávať, že nárast cien energií bude aj naďalej pokračovať, nakoľko svetové zásoby ropy a plynu zostali len na 40, resp. 60 rokov. Niet pochýb, že v dôsledku tohto trendu tepelné čerpadlá predstihnú aj plynové kotly.
  • Úspory, ktoré možno dosiahnuť počas 10-ročnej prevádzky tepelného čerpadla v porovnaní s elektrickým vykurovaním sa pohybujú od 25.000 EUR do 60.000  EUR za 20 rokov.
  • Okrem priameho ekonomického efektu, tepelné čerpadlo je absolútne šetrný  zdroj tepla k životnému prostrediu, a bezpečný z pohľadu požiaru a výbuchu.
  • Nakoľko tepelné čerpadlá nepoužívajú pre svoju prevádzku žiadne palivá, prirodzene náklady na ich prevádzku nebude závislé na zmenách cien energií.
  • Životnosť tepelného čerpadla je neporovnateľne vyššia ako u klasického kotla, a preto investícia do budúcnosti a pre budúce generácie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára